donderdag 30 augustus 2007

Stoofvlees met bier

Recept voor 4 personen, maar heb je grote eters reken dan toch wat meer vlees!
-1 palm 33 cl (dit mag ook een ander donker bier zijn)
-600 gr mager rundsstoofvlees
-snuifje gemalen tijm
-1 afgestreken eetlepel mosterd
-1 ajuin grof gesneden
-1 kippenbouillonblokje
-goede boter
-3 theelepeltjes maïzena
-peper en zout
Doe een blokje goede boter in een braadpan, bak het stoofvlees in de pan en kruid met peper en zout en laat goed donkerbruin kleuren. Als het vlees mooi bruin gekleurd is doe het dan in een kookpan, voeg nog wat boter toe in dezelfde braadpan en kleur hier de grof gesneden ajuin in. Als de ajuin mooi bruin is, giet je er het bier over en maak de aanbaksels los. Laat even doorkoken. Giet dit mengsel in de kookpan bij het stoofvlees, giet er wat water bij zodoende het vlees goed onder staat, voeg het kippenbouillonblokje, mosterd en de tijm toe. Laat dit 2 uur zachtjes koken. Giet het stoofvlees in een vergiet en vang het vocht op in een andere kookpot. Los de maïzena op in een beetje koud water en bind hiermee de saus. Proef de saus: indien te flauw kruid met peper en zout. Voeg nu stoofvlees bij de gebonden saus. Lekker met appelmoes en puree of met frietjes dat spreekt voor zich!
Nog even dit: aankleuren van het vlees en ajuin is niet gelijk aan verbranden! Het is wel zo dat alles mooi donkerbruin mag zijn, maar niet zwart. Bij verbranding gaat men een bittere smaak verkrijgen.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch weer wat geleerd: ik wist niet dat het bier eerst bij ajuin werd gevoegd en dan pas alles bij het stoofvlees. Dank voor de tip!

Anoniem zei

Het ruikt heerlijk....! O S

sarah zei

Ik kende de combinatie van bier en tijm nog niet. Het staat te pruttelen en ik ben benieuwd!

Emtec zei

Laat het smaken Sarah!

Anoniem zei

Kruidnagel en laurier niet vergeten!!!!

nathalie M zei

dit is heerlijk,mmmmm.
ik heb het ook eens gemaakt zonder mosterd en in plaats van donker bier een zoete kriek en met spek blokjes is ook echt heerlijk, proberen maar, groetjes uit Genk

Meersmaak zei

Smakelijk Nathalie! Bedankt voor de tip!

Meersmaak zei

Smakelijk Nathalie! Bedankt voor de tips!

Joyce Janssens zei

Ik ben benieuwd.
Zaterdag een feestje en ga het klaarmaken.
Bedankt!